Hoe je snel en goedkoop een strandtas naait

Een kwalitatieve en ruime strandtas vinden is helemaal niet makkelijk. Als je tot de mensen behoort die altijd meer meenemen naar het water dan je eigenlijk nodig hebt (maar eerlijk gezegd, we weten nooit wat we kunnen gebruiken), dan wordt deze tas je ideale metgezel voor de zomer!
Moeilijkheidsgraad: Geschikt voor beginners
Benodigdheden:
-
naaimachine (een gewone machine is voldoende - we gebruiken een rechte steek en een overlocksteek of een zigzagsteek)

Stof
Door de juiste keuze van stof gaat je tas langer mee en kan hij ook zwaardere omstandigheden aan. Voor deze tas raden we waterafstotend polyester aan. Dankzij de eigenschappen van polyester zul je blij zijn met deze stof – of het nu gaat om een regenbui, zand op het strand of per ongeluk gemorste frisdrank of koffie. Je hoeft de tas niet meteen weg te gooien of met de hand te wassen - polyester mag gewoon de wasmachine in! Voor de voering hebben we gekozen voor een kwalitatieve en waterdichte stof. Deze is sterker en duurzamer dan de klassieke voeringstof. We willen niet dat het binnenste van de tas snel scheurt. Het is ook ideaal dat de binnenkant van de tas makkelijk te onderhouden is. Dankzij dit materiaal is dat gegarandeerd!
Niet alleen de kwaliteit, maar ook de prijs zal je aanspreken. Voor deze strandtas hebben we slechts 60 cm waterdichte polyester en 50 cm waterdichte voeringstof nodig.
We weten dat tijd kostbaar is, en daarom zul je blij zijn te horen dat je deze tas in 70 minuten kunt maken.
Laten we geen tijd verliezen en aan de slag gaan!
1. We gaan het patroon direct op de stof overbrengen. Het is een eenvoudig patroon, dus een liniaal en krijt zijn voldoende. De tas bestaat uit vier stukken. Twee gelijke stukken van de bovenstof (polyester) PATROON 1 en twee gelijke stukken van de voering PATROON 2. De voeringsdelen zijn korter en hebben een opening aan de zijkant. De bovenstofdelen zijn langer en hebben markeringen voor de vouw en de stiklijn.

2. We beginnen met de voeringsdelen. Teken het patroon direct op de gevouwen stof - op deze manier zul je twee lagen tegelijk snijden.

3. Knip de voeringstukken uit.

4. Naai de randen van de voeringsdelen. Eén compleet, de andere met een opening van ongeveer 15 cm. Dit is de opening waardoor we de tas straks zullen omdraaien. Wij hebben het zowel met een overlock- als rechte steek genaaid. Aangezien de tas gevoerd is, kun je ook gewoon een rechte steek gebruiken. Het stiksel komt aan de binnenkant tussen de lagen. Naai ook de onderkant van de voeringtas. Als je geen overlock hebt en zeker wilt zijn dat de tas niet gaat rafelen, kun je behalve de rechte steek ook een zigzagsteek gebruiken.

5. Naai de hoeken van de tas. Verbind de zijnaad met de ondernaad en speld ze samen.



6. Naai de vastgespelde randen die de hoeken van de tas vormen met een rechte steek vast. Wij naaien met zowel een rechte steek als een overlocksteek.

7. Naai de tas van de bovenstof op dezelfde manier als de voeringstas. Bij de bovenstof is er geen opening nodig voor het omdraaien van de tas. Dit wordt alleen bij de voering gedaan. De bovenkant van de tas is gesloten, zonder opening.






8. Zodra we de boven- en voeringtas klaar hebben, stoppen we de voeringtas in de bovenste tas met de goede kanten op elkaar.

9. Speld de twee tassen aan elkaar. Begin met de zijkanten en speld daarna de hele omtrek vast.

10. Naai de beide tassen aan elkaar met zowel een overlock- als rechte steek. Naai de hele omtrek door.

11. We hebben de voering- en bovenste tas aan elkaar vastgenaaid.

12. Draai de tas door de opening in de voering naar de goede kant en controleer of alles goed zit.


13. Speld de opening van de voering vast en naai deze ongeveer 1-2 mm van de rand met een rechte steek. De tas is nu dicht aan de binnenkant.

14. Als we niet al eerder de stiklijnen en vouwen hadden aangegeven, doen we dit nu. Teken met krijt waar de tas moet worden gevouwen en waar de stiklijn komt. Wij hebben 10 cm vanaf de rand aangegeven voor de vouw. Verder hebben we 9 cm voor de stiklijn aangegeven vanaf de vouw.

15. Vouw de tas weer in elkaar (de voering in de boventas) en speld deze vast op de gemarkeerde plekken zodat de tas tijdens het naaien niet verschuift. Naai met een rechte steek op de gemarkeerde stiklijn. Wij hebben gekozen voor 9 cm vanaf de rand van de vouw.


16. Maak de onderleggers van kraftpapier.

17. Markeer de plekken voor de blokjes van kraftpapier. Ze moeten daar komen waar twee lagen van de bovenstof elkaar ontmoeten (daarom vouwen we de tas 9-10 cm om). De plaatsing van de onderleggers bepaalt de afstand tussen de hengsels van de tas. We raden aan om de tas aan je lichaam te houden om te zien welke afstand je het prettigst vindt voor de hengsels. Wij hebben 26 cm gekozen.

18. Zodra we de afstand hebben bepaald, naaien we op die plaatsen kraftpapierblokjes.

19. Zet de ringen in het midden van de kraftpapierblokjes. Wij hebben grotere ringen van 18 mm gekozen, omdat de hengsels van de tas ook een grotere koorddikte van 1 cm hebben.

20. We hebben twee koorden nodig voor de tashengsels. We bepalen de lengte door de tas aan ons lichaam te houden en te beslissen op welke hoogte we de tas willen dragen. Trek de koorden door de ringen. Als de uiteinden van de koorden rafelen, raden we aan om ze vast te tapen met tape en deze na het doorhalen weer te verwijderen.

21. Nadat we de koorden door de ringen hebben gehaald, maken we knopen aan de uiteinden. Trek ze goed aan en probeer het uit.

We zijn klaar :)

Nu is je tas klaar! :)
Je kunt zelf beslissen wat je erin stopt. Als je van plan bent om zware dingen in de tas te dragen, raden we aan andere hengsels te gebruiken, bijvoorbeeld tassenbanden, die je HIER kunt vinden.
De tas met straps zal qua snit bijna dezelfde zijn. Het enige verschil zijn de tassenbanden. Je hebt ongeveer 3 meter tassenband nodig om deze op de voorkant en achterkant van de tas te naaien.
Voor een beter begrip hebben we hier een korte video voor je.

We raden aan om de tas te combineren met een badpaktasje, dat je gemakkelijk aan de hengsels kunt binden. Het ziet er niet alleen origineel uit, maar je hebt altijd je zwemspullen binnen handbereik.

Als je van plan bent om twee tassen te maken, omdat je zeker weet dat een vriendin ook zo’n tas wil, koop dan gelijk twee keer zoveel stof.

Veel plezier met naaien en nog meer plezier met dragen!