Hoe meet je jezelf correct op?

Hoe meet je jezelf correct op?

ako_sa_spravne_odmerat.jpg

Een van de eerste stappen bij het naaien van kleding is het kiezen van de juiste maat. 

Wanneer je lichaamsmaten niet precies overeenkomen met een van de standaardmaten, is het belangrijk om de juiste maat aan het begin van je project te bepalen, zodat je het patroon later niet hoeft aan te passen.

De maten die bij confectiekleding worden vermeld, zijn slechts een algemene indicatie van de lichaamsmaten. In werkelijkheid is ieder lichaam anders. Zelfs als je bijvoorbeeld maat M draagt, past een algemene maat M mogelijk niet perfect bij alle snitten.

Elke fabrikant heeft zijn eigen maattabellen, die in de afmetingen kunnen variëren, daarom is het essentieel om jezelf goed op te meten. We raden je aan om iemand om hulp te vragen bij het meten. Bij het meten van je lichaam is nauwkeurigheid belangrijk. We moeten eerlijk zijn en de werkelijkheid van onze lichamen accepteren. Zichzelf bedriegen heeft gewoon geen nut, want het resultaat zal kleding zijn die niet goed past.

Om je eigen maat voor de Takoy patronen te bepalen, klik op onze blog:

 

Hoe bepaal je jouw kledingmaat?


Het beste is om jezelf op te meten in ondergoed of dunne, strakke kleding en een meetlint te gebruiken. Ga rechtop staan en leun niet voorover, anders kunnen de metingen onnauwkeurig zijn.

 

Halsomtrek

De halsomtrek meet je net boven de zevende halswervel en het halskuiltje.

hals_omtrek.jpg

 

Borstomvang

Als je een vrouw bent, denk er dan aan om een fijn zittende beha te dragen. We meten over het volste gedeelte. Het meetlint ligt horizontaal, let op dat het niet te strak wordt getrokken, maar dat de echte omtrek van de borst gemeten wordt.

borstomtrek.jpg

 

Tailleomtrek

De tailleomtrek meten we op het smalste gedeelte van je bovenlichaam, dat is ongeveer 2 cm boven de navel, weer horizontaal. Trek je buik niet in en blaas hem niet op tijdens het meten. Je kunt je helpen door een touwtje om je taille te binden en de meting langs deze lijn te nemen.

tailleomtrek.jpg

 

Zitomtrek

Sta rechtop met je benen bij elkaar. Net als bij de borstomvang meten we de heupomtrek over het breedste gedeelte van de heupen en de billen.

zitomtrek.jpg

 

Schouderbreedte

De schouderbreedte meten we van de ene schoudergewricht naar de andere, op de plek waar de hoek van de schouder verandert. Om het makkelijker te maken kun je een goed passend t-shirt aantrekken en de schouderbreedte meten vanaf de naad waar het lijfstuk aan de mouw vastzit op de linkerschouder, naar dezelfde naad op de rechterschouder.

schouderbreedte.jpg

 

Rugbreedte

De rugbreedte is de afstand tussen de achterste okselpunten.

rug_breedte.jpg

 

Ruglengte

De lengte meten we van de zevende halswervel naar de taillelijn. We houden ook rekening met de uitsteeksels van de schouderbladen, meten door het midden van de rug en leggen de vinger onder het meetlint ter hoogte van de schouderbladen.

rug_lengte.jpg

 

Mouwlengte

De mouwlengte meten we van het schoudergewricht naar de gewenste lengte.

mouwlengte.jpg

 

Beenlengte

Meet vanaf de natuurlijke taille tot aan de enkel.

zijlengte.jpg

 

Binnenbeenlengte

Deze maat is nuttig voor het naaien van broeken. We meten van het kruis tot aan de enkel.

krokova_dlzka.jpg