Hoe ga je te werk met een papieren naaipatroon

Hoe ga je te werk met een papieren naaipatroon

 

Benodigdheden:

  • papieren patroon A4 formaat
  • liniaal
  • plakband
  • patroonpapier
  • papierschaar
  • pen

Werkbeschrijving:
1. Controleer of het patroon juist is uitgeprint a.d.h.v. het test-vierkantje. Als dit formaat (3x3 cm) klopt, werd het patroon correct uitgeprint.

2. Leg de vellen papier naast elkaar volgens het schema. Acht op de markeringen A1, A2..., B1, B2...ezw. We leggen de vellen met dezelfde groep markeringen onder elkaar in kolommen volgens de volgorde (A1, A2, A3, A4...). Stapel de vellen papier zo op elkaar dat de rand van het papier de helft van de dikte van de stippellijn van het aangrenzende papier overlapt. Het papier kan tijdens het printen verschuiven, dus controleer tegelijkertijd de patroononderdelen om er zeker van te zijn dat de lijnen elkaar mooi aansluiten.

3. Met kleine stukjes plakband maak de vellen papier aan elkaar vast op de plaatsen waar deze zich verbinden. Controleer telkens opnieuw of de lijnen elkaar mooi aansluiten. Als de lijnen elkaar goed aansluiten, plak de papiervellen aan elkaar in de hoogte en de breedte.

4. Leg het patroonpapier over op het patroon en trek de patroononderdelen over op het patroonpapier met een pen en een liniaal / tekenmal (in de maat die je nodig hebt). Elke maat is met een ander type lijn aangegeven. Teken ook de markeringen over die bij elk onderdeel horen (bijv. positie van de zak, coupenaad, zoom), richting van de schering (pijl), markering FOLD (stofvouw) en het nummer van het patroononderdeel. Markeer de patroononderdelen ook met de maat van het te naaien kledingstuk.

 

5. Knip de onderdelen uit het papier. Bij het uitknippen van de stof vergeet niet de naadtoeslag aan te knippen rond de hele patroononderdelen (behalve waar ´FOLD´ staat, knip deze onderdelen tegen de vouw). Knip de onderdelen uit stof volgens de beschrijving die bij elk patroon wordt gegeven.

Tip: om de naaipatronen makkelijker te kunnen hanteren, raden wij aan de uitzonderlijke patroononderdelen gespiegeld op papier over te nemen. Vouw het patroonpapier en leg het patroononderdeel gemarkeerd met het woord FOLD op de vouw. Tekenen dit onderdeel opnieuw over, markeer de plekken waar ingeknipt moet worden, de richting van de schering en knip daarna tegelijk beide lagen papier uit. Zo ontstaat er na openvouwen een geheel patroononderdeel. Leg de patroononderdelen op stof en knip (voeg de naadwaarde toe).

We hopen dat je onze werkbeschrijving nuttig hebt gevonden. We kijken uit naar onze volgende gezamenlijke projecten :)