Hoe pallet kussens maken

Palletkussens zelf maken?
 
In dit geval geldt nog meer dan gewoonlijk: ´twee keer meten en één keer zagen (knippen)´. Het zou zelfs beter zijn geweest als het gezegde luidde ´meerdere malen meten´en dan pas knippen!

 

Productietijd: 1,5 uur
Moeilijkheidsgraad: ook geschikt voor beginners

We gaan een hoes met een ritssluiting maken voor het schuimplaat. De ritssluiting zal aan twee kanten zitten. Het zal dus gemakkelijker zijn om de plaat in en uit te doen. Hierdoor wordt ook latere onderhoud een stuk makkelijker.

 

Een waterdichte hoes voor palletzitting maken, is geen heel ingewikkeld naaiwerk. Het belangrijkste is dat alles mooi in elkaar past. Daarvoor is het nodig om alles van te voren goed op te meten. Ga dus zeker volledig gefocust in dit project. We raden aan om alles van tevoren goed te bedenken en op te stellen, zodat u nergens  vast blijft zitten.

Benodigdheden:

 

Stof

Het kiezen van het juiste materiaal voor de zitkussens hangt ook af van waar u de palletzitting wilt plaatsen. Als het om een buitenlocatie gaat, moet de stof die u kiest aan een aantal voorwaarden voldoen. De stof moet bestand zijn tegen ongunstige weersomstandigheden en mechanische beschadiging. De visuele kant is net zo belangrijk, we willen tenslotte de palletzitting leuk vinden en tegelijkertijd dat het patroon of de kleur praktisch is. Het kan immers gemakkelijk gebeuren dat er soms wat erover wordt geknoeit :)

Schuimrubber plaat

Natuurlijk wordt een schuimplaat vooral gekozen naar de gewenste grootte ervan. Bij ons vindt u schuimrubber platen van verschillende maten en diktes. Voor palletzittingen zouden wij zeker een grotere dikte kiezen.

We willen tenslotte zo comfortabel mogelijk zitten. Gelukkig kunt u bij ons schuimrubber platen vinden die precies op de maat van een pallet van 120x80x10 cm worden gesneden.

Hebt u alle benodigdheden klaar liggen? Dan kunnen we aan de slag :)

1. Meet de schuimrubber plaat goed van alle kanten op.

2. Neem papier, een pen/ potlood/ iets om mee te schrijven en een rekenmachine mee. We zullen geen moeilijke berekeningen uitvoeren :) Laten we beginnen met het tekenen van een schets op kleinere schaal. Het is belangrijk om alles goed te plannen omdat in dit geval wordt het patroon direct op de stof getekent. Het gaat vooral om rechte lange lijnen.

3. Het patroon ziet er min of meer zo uit. We hebben besloten dat het patroon uit één geheel zal zijn. We gaan dus weinig naaien, weinig knippen, maar veel correct meten.

4. Teken dit patroon direct op de stof en tel naadtoeslagen bij. U hoeft geen grote naadwaarde bij te tellen! Het zal beter eruitzien als de hoes meer krap wordt.

5. Sluit de rits. Als u nog nooit eerder een spiraalrits hebt gebruikt, wees gerustgesteld - er is niks om bang van te zijn. U zult aangenaam verrast worden van hoe snel de schuiver getrokken wordt. Vergeet niet dat zodra u hem "aantrekt", is het belangrijk om het begin en het einde van de rits dicht te naaien, zodat deze niet per ongeluk loskomt.

6. We gaan aan de slag met naaien. Eerst naaien we de randen aan elkaar - de hoekjes, waarbij vervolgens de rits wordt opgestikt. Gebruik eerst een gewone rechte steek en lock daarna de randen af met een zigzagsteek.

 

 

7. Lock de stof af (een overlock- of zigzagsteek) op de plaats waar de wordt opgestikt. Lock af over de gehele lengte waar de rits zal komt zitten. Dit is noodzakelijk zodat het materiaal later niet gaat rafelen.

 

8. We stikken de ene kant van de rits over de hele lengte van de opening die we eerder hebben afgewerkt.

9. Rits dan de ritssluiting dicht en speld de twede kant van de rits vast aan de andere kant van de ritsopening. Dit is belangrijk zodat de rits mooi in de hoekjes past. Naad op naad.

 

 

10. Stik de rits op de twede kant van de ritsopening.

11. Stik de hele voorkant dicht bij de rand met een topstitch. Zo zorgt u ervoor dat de binnennaad niet in de weg tijdens het dicht- en openritsen.

12. Stik vervolgens de hoekrandjes dicht (waar de rits begint en eindigt). Stik meerdere malen door zodat de rits op deze plekken beter is met de stof verbonden.

 

13. Werk de binnennaden mooi af met een overlock- of zigzagsteek.

 

14. Stik nu de laatste kant. Eerst met een rechtesteek en daarna werk mooi af met een overlock- of zigzagsteek.Laat voor het naaien de rits een beetje open staan zodat de hoes later door de ritsopening netjes omgekeerd kan worden.

 

15. Draai hierna de hoes om door de opening en trek de hoekjes mooi uit met handen.

16. Leg nu de schuimplaat in de hoes. Als u alles goed hebt opgemeten (we geloven van wel), past deze er precies in en zit e hoes mooi om.

 

Wees dan maar gezellig gezeten :)